Fortsätt till huvudinnehåll

10 jävligt lååånga böcker som tar dig genom Coronakrisen


Corona har lamslagit världen. Vi kan inte leva som vanligt och mycket är inställt. Behöver du något att roa dig med? här kommer tio böcker som garantera räcker ett tag.



Steglistan Donna Tart 781 sidor
Steglitsan (pocket)
Theo Deckers liv förändras för alltid när han mirakulöst överlever olyckan som dödar hans mamma. Sviken av sin Pappa flyttar Theo in hos väns familj. Medan Theo försöker hanter sitt nya liv blir han mer och mer uppslukad av en av de få minnessaker han har från mamman: En mystisk miniatyrmålning. En målning som drar in Theo i konstens mörka baksida
Blond Joyce Carol Oates  861 sidor
Blonde (inbunden)
Blond är Oates tjocka roman baserad på den ikoniska filmstjärnan Marilyn Monroes spännande och skandalomsusade liv.
Kejsarens barn Clarie Messud  550 sidor
Kejsarens barn (häftad)
Boken utspelar sig på Manhattan i början av 00-talet och handlar om de tre vännerna Danielle, Marina och Julius som all är trettio år. Danielle är på jakt efter den idé som ska göra henne till ett namn, Julius är fattig men firad kritiker, känd för sina brutala sågningar. Marina är dotter till en berömd intellektuell och vill kliva ur sin fars skugga och visa vad hon själv går för. Men en dag kommer Marinas hopplösa yngre kusin Bootie till stan. Hans närvaro sätter igång en rad händelser som kulminera den dag USA förändras för all framtid, i just den här staden
 Frihet av Jonathan Franzen sidor 650
Frihet (pocket)
Boken handlar om familjen Berglund, deras vänner och deras partners. Och följer karaktärerna och deras liv och relationer genom flera årtionden
.
Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie 585 sidor
Americanah (pocket)
Ifemelu och Obinze blir kära redan i tonåren i Nigeria. Hon får ett visum för att studera i USA, och meningen är att han ska följa efter. Men attacken mot World Trade Center kommer emellan. Män från afrikanska länder får ännu svårare att ta sig dit. Det går för Ifemelu, hon får vänner och har förhållanden, och startar blogg.. Obinze reser till Storbritannien men kastas ut för att han saknat papper. Till slut går det bra för honom också. Väldigt bra. Han blir en rik man i det demokratiska Nigeria, gifter sig och får barn. När Ifemelu återvänder till Nigeria återupptar de sitt förhållande.
1Q84 av Haruki Murakami 3 vol (del 1 451 sidor)
1Q84 : första boken (pocket)
En serie på tre böcker av Nobelprisvinnaren Murakim.
Aomame åker på motorvägen i en taxi. Hon har bråttom men fastnar i trafiken. Eftersom hon är försenad till ett viktigt och hemligt arbetsmöte får hon ett märkligt förslag av chauffören: att ta en trappa som leder ner från motorvägsbron. Hon tackar ja och kort därefter börjar hon känna sig frånkopplad världen utanför. I ett slag är hela hennes tillvaro förändrad och hon står snart inför grundaren av en religiös sekt.

Tengo är en ung man som vill uppfylla sin dröm om att bli författare. En vän till honom, som knappast är en särskilt begåvad författare, börjar allt mer att styra hans liv när hon bestämmer sig för att ställa upp i en litterär tävling. Till Tengo påstår hon att den bygger på egna erfarenheter, ändå tycks ingenting stämma. Plötsligt är det som om någon drar undan mattan för det han alltid tagit för givet är sanning.

På olika sätt möts Aomame och Tengo och de börjar sakta närma sig varandra.
Den mörka materian Phillip Pullman 1144 sidor
His Dark Materials (inbunden)
Den föräldralösa Lyra  ger sig ut på en resa för att rädda en kidnappad vän och upptäcker en ond plan där kidnappning av barn är en viktig del och leta efter ett mystisk fenomen som kallas Dust. Pullmans fantasyepos har nu kommit i en jättelik samlingsvolym med alla tre böckerna.

Institutet  Stephen King 672 sidor
Institutet (inbunden)
Lukas Ellis är speciell, inte bara för att han är oerhört intelligent utan för det han kan göra. När Ellis blir upprörd händer det saker. Glas som flyger i golvet utan att någon rört dem, saker som flyttar sig. En natt blir han kidnappad och flugen till en plats belägen djupt inne i skogarna i Maine: Institutet. Där utnyttjas tillfångatagna barn med ovanliga förmågor som brickor i ett farligt globalt spel.

Dune av Frank Herbert 544 sidor
Dune (häftad)
Denna Sci-fi roman som ut kom 1965 kulle egentligen kommit ut på bio som film i år men det har corona satt stop för men var för inte läsa boken istället. Denna märkliga historia handlar om Malang. Melange är det mest eftertraktade ämnet i universum: en drog som kan förlänga människors liv och skapa multidimensionellt medvetande, vilket är en förutsättning för navigering under interstellära rymdresor. Ämnet kan bara utvinnas på den oländiga ökenplaneten Arrakis.
När kejsaren flyttar vasallskapet över planeten från adelsfamiljen Harkonnen till familjen Atreides slår Harkonnen tillbaka och mördar fursten Leto Atreides. Hans son Paul flyr ut i öknen tillsammans med sin konkubin Jessica. Där räddas de av ursprungsfolket på Arrakis. Paul måste vinna deras förtroende för att kunna leda upproret mot familjen Harkonnen.

Krig och fred Leo Tolstoj sidor ?????
Krig och fred. Vol 1, 1805 (inbunden)
Om det är något som garanterat tar dig genom coronakrisen är det denna fyra volymer långa klassikerk. Romanen utspelar sig 1800-talets Ryssland och följer tre aristokratiska familjer Bezuchov, Bolkonskij och Rostov och deras inbladning i historien och varandras liv.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den lilla sjöjungfrun

           Så här i sommartider passar det bra att dyka ner i havet och titta närmare på en av mina favorit historier Den lilla sjöjungfrun. Sagan är ingen klassisk folksaga utan skrevs av den danska sagoberättar H.C Andersen 1837. Långt nere på havets botten på havskungen med sina sex döttrar som var sjöjungfrur. Varje gång en av döttrarna fyllde femton fick hon besöka världen ovanför ytan. När det var den yngst sjöjungfrun var mest nyfiken på världen över ytan. På ytan fick hon syn på ett vackert skepp där det var fest. Nyfiket simmad hon närmare och fick syn på en vacker man i ett fönster. Han var en prins och det var till hans ära man höll festen. Då skeppet förliser i en storm räddar hon prinsen och för honom i land på en ö där det låg ett tempel  Efter det kunde den sjöjungfrun inte glömma prinsen, hon var förälskad. Flickan uppsöker en sjöhäxa som ger henne en dryck som smärtsamt förvandlar hennes fiskstjärt till människoben, men för detta måste sjöjungfrun betala

läskigt bra spöknoveller till Halloween

Nu är det Halloween och då passar det bra men läskiga historier här är min bästa tips. Rysare om natten      Tio stämnings fulla läskiga och smått gotiska svenska spökhistorier. Ett plus för den snygga framsidan. Ta dig i akt               Spökhistorier, ramsor och dikter insamlade av skräckmästaren R.L Stine. Rekomenderas starkt Det Spökar i Norden      15 nyskrivan historier från Norden. Det svenska bidraget "Gunngan" kommer få håret att rakna.  Spökhanden och andra kusliga berättlser     Okänt för många är att Selma Lagerlöf var en riktigt bra skräck författare. Här är ett gäng kusliga och stämningsfulla spökhistorier. Rekomenderas starkt

Törnrosa

Törnrosa   Det var en gång en kung och en drottnings som hade allt de kunde önska sig utom det de verkligen ville ha. Ett barn. Men till slut blev drottningen gravid och födde en vacker liten flicka. Kungen var överlycklig och ordnade den vackraste dopfesten kungariket sätt. Han bjöd till och med in feerna. Men då man bara hade tolv guld tallrikar beslöt man sig för att inte bjuda in alla feerna. Det var otänkbart att en fe skulle äta på en vanlig tallrik.   En fe, den äldsta fen fick stanna hemma. Feerna gav prinsessan gåvor som skönhet, rikedom och dygd   mm. Då dundrade den trettonde fen . Hon slängde en förbannelse över den stackars babyn. På sin femtonde födelsedag skulle prinsessan sticka sig i fingret på sländan på en spinnrock och dö! Som tur var hade en av feerna inte hunnit ge sin gåva än. Hon kunde inte bryta förbannelsen men mildrade så att prinsessan skulle sova i hundra år i stället för att dö. Kungen bestämde att alla spinrockar i landet skulle brännas m