Fortsätt till huvudinnehåll

Bok rea 2023

 Bok Rea 2023 


Nu är våren här och det betyder ytterligare en bokrea. Här kommer mitt tips på årets guldkorn att håll utkick efter



Vuxen böcker
 
 
Profeten och Idioten Jonas Jonasson
 Profeten och idioten (inbunden)
Den självlärda astrofysikern Petra har räknat ut att jorden går under 21 den September 21:20. Nu är hon på rodtrip i sin husbild för att sprida ordet tillsammans med den måttligt begåvade Johan som är mäster kock och änkan Agnes som är en hejare på att tjäna pengar på nätet. 

En evighet från dig till mig Jenny Colgan
 En evighet från dig (inbunden)
Lissi jobbar som sjuksköterska i ett utsatt område i London. Efter en traumatisk händelse drabbas hon av PTSD och hennes chefe anmäler henne till ett utbytes program. Lissi ska till Skottland för att byta plats med den manliga sjukskötaren Cormac. Både Liss och Cormac ser fram emot bytte. Men det blir inte lätt för någon av dem. 

Kvinnor som pratar Miriam Towes
 Kvinnor som pratar (inbunden)
Otäck bioaktuell roman om övergrepp. I Bolivia finns en by där alla talar tyska. Byn består av en isolerad sekt. På nätterna drogas och våldtas kvinnorna. Nu har sanningen uppdagats och kvinnorna har samlat till rådslag. De måste göra ett val stanna kvar och förlåta eller lämna allt det känner till och ge sig av i det okända. 


Barn och ungdoms böcker
 
 
Samlade sagor Maria Nilsson Thore 
Maria Nilsson Thore Samlade sagor (inbunden) 

Fin samling utgåva av lilluströtaren och förffataren Marie Nilsson Thorens berättlser. Perfekt gåva för en liten människa.



Mio min Mio Astrid Lindgren
 Mio, min Mio (inbunden) 
Vacker nyutgåva av Astrid Lindgrens klassiska berättelse med vackra illustrationer av Sverige bästa tecknare Johan Egenkrans


Grim Sara Bergmark Elfgren 
Grim (inbunden)  


Artonåriga Kasper har gått igenom en svår tid, men nu har han fått sitt drömjobb på nöjesfältet Gröna Lund. Där möter han Iris som lär honom hur man skrämmer skiten ur spökhusets besökare.

Trettio år tidigare, i åttiotalets Stockholm, förändras livet för sextonåriga Håkan när han lär känna Grim. De lever och andas musik och har stora planer för sitt death metal-band. Allt går i kras när Grim dör, och Håkan lägger ner bandet.

Vad var det egentligen som hände? Kasper, som är Håkans son, försöker ta reda på det. Tillsammans med Iris nystar han i de myter som omger bandet och hans pappas bästa vän. Grim, som dog så ung, helt oförklarligt. Vem var han? Och varför visar han sig i Kaspers drömmar?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den lilla sjöjungfrun

           Så här i sommartider passar det bra att dyka ner i havet och titta närmare på en av mina favorit historier Den lilla sjöjungfrun. Sagan är ingen klassisk folksaga utan skrevs av den danska sagoberättar H.C Andersen 1837. Långt nere på havets botten på havskungen med sina sex döttrar som var sjöjungfrur. Varje gång en av döttrarna fyllde femton fick hon besöka världen ovanför ytan. När det var den yngst sjöjungfrun var mest nyfiken på världen över ytan. På ytan fick hon syn på ett vackert skepp där det var fest. Nyfiket simmad hon närmare och fick syn på en vacker man i ett fönster. Han var en prins och det var till hans ära man höll festen. Då skeppet förliser i en storm räddar hon prinsen och för honom i land på en ö där det låg ett tempel  Efter det kunde den sjöjungfrun inte glömma prinsen, hon var förälskad. Flickan uppsöker en sjöhäxa som ger henne en dryck som smärtsamt förvandlar hennes fiskstjärt till människoben, men för detta måste sjöjungfrun betala

läskigt bra spöknoveller till Halloween

Nu är det Halloween och då passar det bra men läskiga historier här är min bästa tips. Rysare om natten      Tio stämnings fulla läskiga och smått gotiska svenska spökhistorier. Ett plus för den snygga framsidan. Ta dig i akt               Spökhistorier, ramsor och dikter insamlade av skräckmästaren R.L Stine. Rekomenderas starkt Det Spökar i Norden      15 nyskrivan historier från Norden. Det svenska bidraget "Gunngan" kommer få håret att rakna.  Spökhanden och andra kusliga berättlser     Okänt för många är att Selma Lagerlöf var en riktigt bra skräck författare. Här är ett gäng kusliga och stämningsfulla spökhistorier. Rekomenderas starkt

Törnrosa

Törnrosa   Det var en gång en kung och en drottnings som hade allt de kunde önska sig utom det de verkligen ville ha. Ett barn. Men till slut blev drottningen gravid och födde en vacker liten flicka. Kungen var överlycklig och ordnade den vackraste dopfesten kungariket sätt. Han bjöd till och med in feerna. Men då man bara hade tolv guld tallrikar beslöt man sig för att inte bjuda in alla feerna. Det var otänkbart att en fe skulle äta på en vanlig tallrik.   En fe, den äldsta fen fick stanna hemma. Feerna gav prinsessan gåvor som skönhet, rikedom och dygd   mm. Då dundrade den trettonde fen . Hon slängde en förbannelse över den stackars babyn. På sin femtonde födelsedag skulle prinsessan sticka sig i fingret på sländan på en spinnrock och dö! Som tur var hade en av feerna inte hunnit ge sin gåva än. Hon kunde inte bryta förbannelsen men mildrade så att prinsessan skulle sova i hundra år i stället för att dö. Kungen bestämde att alla spinrockar i landet skulle brännas m