Fortsätt till huvudinnehåll

Gunilla Berströms sju bästa böcker

 

                                 För att hedra Gunilla Bergström tipsar jag om hennes sju bästa böcker (enligt mig). Läs listan vilka är dina favoriter

 

                                                           1. Vem Spökar Alfons Åberg?  

                                                                              

                                                      Så klart att det inte finns några spöken det vet Alfons men när det mörkt ute är det lätt att glömm.. Mysrysare för alla mörkrädda barn 

   2. Är du feg Alfons Åberg

 

 Ute på gården och i förskolan blir det bråk i bland. Men Alfons är inte med Alfon avskyr att slåss. En dag börjar det ett par nya barn och de är jätte bråkiga. De startar bråk med Alfons hur kommer det gå. En bok står upp mot våld.  


3. Alfons och Millan

 

Alfons bästa kompis heter Millan hon är rolig, påhittig och tuff. Men snart börjar de andra killarna reta Alfons för att han leker med en tjej. Vad ska  Alfons göra? En bok som tar upp de negativa stereotyper pojkar har om flickor och om att tjejer och killar inte kan leka tillsammans. 


4. Alfons och hemliga Målgan

 

Alfons har en hemlig vän, så hemlig att ingen kan se honom utom Alfons. Efter Alfons själv är nog Målgan Gunilla Bergströms mesta kända figur. En figur som påverkat generationer av barn för vilket barn har inte haft en målgan.


5. Millan och Mållgan mitt i natten

 

Millan och dockan Dora kan inte sova. Dora tycker natten är läskig. Men då kommer Mållgan och förklarar allt om natten. Mysig god-natt läsning för små barn som har svårt att somna. 


6. God natt Alfons Åberg

 

Alfons ska sov men först måste han höra en saga och sen ett glasvatten. Gunilla Bergströms första Alfons bok med hög igen känning för barn och kanske ännu mer för deras föräldrar.


7. Bill och Bolla

 Stora boken om Bill & Bolla : ... han så klok och hon en stolla (inbunden)

Bill har fått en lilla syster Bolla heter hon. Bolla är söt och växer men snart märks det att något är fel. Bolla är inte som andra barn. Få om någon författare har skrivit så kärleksfullt och så ärligt om att få ett syskon med funktionsnedsättning. Helt klart Gunilla Bergströms bästa bok. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den lilla sjöjungfrun

           Så här i sommartider passar det bra att dyka ner i havet och titta närmare på en av mina favorit historier Den lilla sjöjungfrun. Sagan är ingen klassisk folksaga utan skrevs av den danska sagoberättar H.C Andersen 1837. Långt nere på havets botten på havskungen med sina sex döttrar som var sjöjungfrur. Varje gång en av döttrarna fyllde femton fick hon besöka världen ovanför ytan. När det var den yngst sjöjungfrun var mest nyfiken på världen över ytan. På ytan fick hon syn på ett vackert skepp där det var fest. Nyfiket simmad hon närmare och fick syn på en vacker man i ett fönster. Han var en prins och det var till hans ära man höll festen. Då skeppet förliser i en storm räddar hon prinsen och för honom i land på en ö där det låg ett tempel  Efter det kunde den sjöjungfrun inte glömma prinsen, hon var förälskad. Flickan uppsöker en sjöhäxa som ger henne en dryck som smärtsamt förvandlar hennes fiskstjärt till människoben, men för detta måste sjöjungfrun betala

läskigt bra spöknoveller till Halloween

Nu är det Halloween och då passar det bra men läskiga historier här är min bästa tips. Rysare om natten      Tio stämnings fulla läskiga och smått gotiska svenska spökhistorier. Ett plus för den snygga framsidan. Ta dig i akt               Spökhistorier, ramsor och dikter insamlade av skräckmästaren R.L Stine. Rekomenderas starkt Det Spökar i Norden      15 nyskrivan historier från Norden. Det svenska bidraget "Gunngan" kommer få håret att rakna.  Spökhanden och andra kusliga berättlser     Okänt för många är att Selma Lagerlöf var en riktigt bra skräck författare. Här är ett gäng kusliga och stämningsfulla spökhistorier. Rekomenderas starkt

Törnrosa

Törnrosa   Det var en gång en kung och en drottnings som hade allt de kunde önska sig utom det de verkligen ville ha. Ett barn. Men till slut blev drottningen gravid och födde en vacker liten flicka. Kungen var överlycklig och ordnade den vackraste dopfesten kungariket sätt. Han bjöd till och med in feerna. Men då man bara hade tolv guld tallrikar beslöt man sig för att inte bjuda in alla feerna. Det var otänkbart att en fe skulle äta på en vanlig tallrik.   En fe, den äldsta fen fick stanna hemma. Feerna gav prinsessan gåvor som skönhet, rikedom och dygd   mm. Då dundrade den trettonde fen . Hon slängde en förbannelse över den stackars babyn. På sin femtonde födelsedag skulle prinsessan sticka sig i fingret på sländan på en spinnrock och dö! Som tur var hade en av feerna inte hunnit ge sin gåva än. Hon kunde inte bryta förbannelsen men mildrade så att prinsessan skulle sova i hundra år i stället för att dö. Kungen bestämde att alla spinrockar i landet skulle brännas m