Fortsätt till huvudinnehåll

8 magiska böcker 8 mars

 

 

               Grattis alla systrar där ut i dag är det 8 mars internationella kvinnodagen. För att fira detta kommer jag med 8 fantasy och sci-fi boktips med starka kvinnor och femenisttema.

 

 

 

Gather the Daugthers Jennie Melmand 

                                                       Gather the Daughters (häftad)

På en liten isolerad ö finns ett samhälle som lever enligt sina egna regler. Pojkar växer upp medveten om att de en dag kommer att styra både i och utanför hemmet, medan flickor vet att de kommer att bli gifta och gravida så snart som möjligt.

Men innan dess så finns det en ritual på ön som ger barnen en välbehövlig respit från livet på ön. Varje sommar släpps de ut ur hemmet och lever vilda: de springer fritt, de slåss, de sover på stranden och slår läger i träden. De är fria.

Det är i slutet av en sommar, strax efter den första frosten, som en av de yngre flickorna blir vittne till något det inte var meningen att hon någonsin skulle se. Och hon återvänder hem med en sanning som kan förändra livet för alla på ön



The Bear and the Nigthingale Katarin Ardhen

                                                      The Bear and The Nightingale (häftad)

Vasya växer upp I en by på den ryska tundran. Hon är vild, självständig och har en unik förmåga. Vasya kan se de väsen som finns i naturen och i mäniskors boningar men det är få personer som förstår sig på den förmågan. Vasyas oroliga far är inte en av dem och han bestämer sig för att hans dotter behöver en mor som kan uppfostra henne. Ironiskt nog delar Vasyas nya styvmor hennes förmåga men hon tror att det är demoner hon ser, och hon kommer inte överens med sin styvdotter. Samtidigt håller något uråldrigt på att vakna i skogen…



Maresi: krönikor från röda klostret av Maria Turtschanioff

 (inbunden)

Maresi lever på röda klostrets ö. Det röda klostret är helgedom för kvinnor och flickor där de studerar och tar till sig olika kunskaper som de sedan tar med sig ut i världen. Flickorna kommer från hela världen några skickas dit av föräldrarna för att ta till sig kunskaper som ska göra dem till attraktiva på äktenskapsfronten, några skickas ditt av desperata föräldrar för undkomma svält och lidande. Några få har flytt till klostret. När Jai kommer till Röda klostret anar Maresi att hon är en sådan. Men vad igen vet är att den Jai flyr från inte tänker låta henne komma undan och det kommer få konsekvenser för hela klostret. 






Equel Rigths Terry Pratchett 

                                                         Equal Rites (häftad)

Det sista trollkarlen Drum Billet gjorde innan han trillade av pinn var att ge sin trollstav till den åttonde sonen till en åttonde son. För den åttonde sonen till en åttonde son är alltid en trollkarl. Tyvärr hade Drum lite väl brott och glömde kolla en sak… om det verkligen var en pojke. Discworld har fått sin första kvinnlig trollkarl. Kriget mellan könen kan börja.





Avelons dimmor Marion Zimmer Bradyl 

 

Morgan är dotter till en romersk general och en keltisk prästinna och hennes liv kunde ha sett ut som vilken adelsdams som helst. Men ödet vill något annat. På Avelon smider man planer ön och England behöver en kung som vördar de gamla traditionerna. Morgans mor Ygren skickas i armarna på Uther och får en son som ska bli den kungen. Morgana skickas till Avelon för att bli prästinna och tjäna gudinnan. Men inte ens prästinnor kan styra ödet och långsamt förändras Morgans liv och snart kommer hon vända sig mot Arthur.Avelons dimmor är legenden om arthur berättad ur kvinnornas perspektiv och framförallt morganas. 




Det Sextonde året Kim Ligget 

                                                          Det sextonde året (kartonnage)  

Ingen talar om nådeåret. Det är förbjudet. Vi får veta att vi har kraften att locka vuxna män ur deras sängar, att få unga pojkar att förlora förståndet och att driva hustrur till vansinne av svartsjuka. Det är därför vi blir förvisade vårt sextonde år, för att släppa ut vår magi i naturen innan vi tillåts återvända till civilisationen.


Sextonåriga Tierneys nådeår närmar sig. Under ett års tid ska hon och byns jämnåriga unga kvinnor leva avskilt från samhället, på en ödslig plats i skogen. Därefter ska de återvända renade och redo för äktenskap.

Snart inser Tierney att det svåraste är inte att försöka överleva i skogen. Det farligaste är inte jägarna, som väntar på en chans att få tag i en av flickorna för att tjäna pengar på svarta marknaden. Det stora hotet är de andra flickorna. För är det något som är verkligt så är det att nådeåret kan driva vem som helst till vansinne. Och det är inte alla som kommer att klara sig.



Alanna Tamora Perice 

                                                            Alanna: The First Adventure (inbunden)

Alanna vill inget hellre än att bli en riddare. Men det är förbjudet för kvinnor istället ska hon skickas till ett kloster för bli en dam. Det är då Alanna byter plats med sin bror Tohm. Utklädd till pojke börjar Alanna att träna till page. Vägen till att bli riddare är lång och svår och kantas och äventyr och faror. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den lilla sjöjungfrun

           Så här i sommartider passar det bra att dyka ner i havet och titta närmare på en av mina favorit historier Den lilla sjöjungfrun. Sagan är ingen klassisk folksaga utan skrevs av den danska sagoberättar H.C Andersen 1837. Långt nere på havets botten på havskungen med sina sex döttrar som var sjöjungfrur. Varje gång en av döttrarna fyllde femton fick hon besöka världen ovanför ytan. När det var den yngst sjöjungfrun var mest nyfiken på världen över ytan. På ytan fick hon syn på ett vackert skepp där det var fest. Nyfiket simmad hon närmare och fick syn på en vacker man i ett fönster. Han var en prins och det var till hans ära man höll festen. Då skeppet förliser i en storm räddar hon prinsen och för honom i land på en ö där det låg ett tempel  Efter det kunde den sjöjungfrun inte glömma prinsen, hon var förälskad. Flickan uppsöker en sjöhäxa som ger henne en dryck som smärtsamt förvandlar hennes fiskstjärt till människoben, men för detta måste sjöjungfrun betala

läskigt bra spöknoveller till Halloween

Nu är det Halloween och då passar det bra men läskiga historier här är min bästa tips. Rysare om natten      Tio stämnings fulla läskiga och smått gotiska svenska spökhistorier. Ett plus för den snygga framsidan. Ta dig i akt               Spökhistorier, ramsor och dikter insamlade av skräckmästaren R.L Stine. Rekomenderas starkt Det Spökar i Norden      15 nyskrivan historier från Norden. Det svenska bidraget "Gunngan" kommer få håret att rakna.  Spökhanden och andra kusliga berättlser     Okänt för många är att Selma Lagerlöf var en riktigt bra skräck författare. Här är ett gäng kusliga och stämningsfulla spökhistorier. Rekomenderas starkt

Törnrosa

Törnrosa   Det var en gång en kung och en drottnings som hade allt de kunde önska sig utom det de verkligen ville ha. Ett barn. Men till slut blev drottningen gravid och födde en vacker liten flicka. Kungen var överlycklig och ordnade den vackraste dopfesten kungariket sätt. Han bjöd till och med in feerna. Men då man bara hade tolv guld tallrikar beslöt man sig för att inte bjuda in alla feerna. Det var otänkbart att en fe skulle äta på en vanlig tallrik.   En fe, den äldsta fen fick stanna hemma. Feerna gav prinsessan gåvor som skönhet, rikedom och dygd   mm. Då dundrade den trettonde fen . Hon slängde en förbannelse över den stackars babyn. På sin femtonde födelsedag skulle prinsessan sticka sig i fingret på sländan på en spinnrock och dö! Som tur var hade en av feerna inte hunnit ge sin gåva än. Hon kunde inte bryta förbannelsen men mildrade så att prinsessan skulle sova i hundra år i stället för att dö. Kungen bestämde att alla spinrockar i landet skulle brännas m