Fortsätt till huvudinnehåll

10 barn/ungdoms böcker att läsa efter Harry Potter



Harry Potter är en serie i en klass för sig men det finns några böcker som kan tilltala Harry Potter-fans


1. Artemis Fowel Eion Colfer

Det kriminella underbarnet Artemis har en plan för att återupprätta familjens förmögenhet. Han ska råna älvfolket. Kidnappa en av dem och pressa dem på pengar. Men Artemis har gjort ett misstag.  Älvorna är inga söta sagofigurer de är arg,magiska och beväpnade upp till sina spetsiga öron. 


2. Bartiumus-trilogin Jonathan Strounde

Baritiums är 1000-åring djiin som tvingas slava för trollkarla i det moderna London. Men när han blir frambesvärjd av en tanig pojke tror han att han bara ska behöva utföra några enkla party trick. Tyvärr är pojken Nathilen ett underbarn med hämnd i tankarna. Han tvingar Bartimaus att sno amulett från samarkand.Tyvärr vill ägaren ha tillbaks den.

3. Percy Jackson Rick Riordan 

Om det finns någon serie som kan leva upp till Harry Potter skulle det var den här. Percy är kille med problem. Han ADHD och dyslexi och har sparkats ut från flera skolor. Men när blir attackerad av sin mattelärare som förvandlas till ett monster flippar allt ut. Men det blir också början på Percys nya liv och sanningen om vem och vad han är.


4.Skogsbinge skolan av Mårten Melin 

Om du någon sin undrat hur en svensk Hogwarts skulle se ut får du ditt svar i dom här böckerna. Måns,Love och Pixi är alla med om märkliga händelser som leder dem till en ny och mycket speciell skola. 

5. Häxtävlingen Eva Ibbotson

Trollkarlen Ariman har tröttnat på att vara mörkrets förste. Tyvärr kan han inte säga up sig utan han måste fixa en en ersättare. Men hur? Jo det finns ett idiotsäker sätt. Men då måste Ariman gifta sig. Och en trollkarl måste så klart ha en häxa till hustru.

6. Cirkeln Mast Strandber och Sara Bergman Elfgren

När en natt när månen färgas röd förändras livet för sex gymnasier tjejer.  De är de utvalda alla med en speciell gåva. Nu måste de samarbeta och besegra ondskan, innan den hittar dem.

7. Glaspärleresan Maud Mangold

Oliver och kompisen Terrys sommarlov tar en oväntad vändning när de letar skrot på soptippen. Där möter de flickan Sabine från landet innanför. En magisk plats där det bor troll,tomtar,häxor och vanliga människor som tröttnat på stressen utanför. När pojkarna bestämmer sig för att hjälpa Sabine att hitta sin försvunna lillebror dras de in i ett farligt äventyr. 

8. Reckless Cornelia Funke

När Jacob och Will var små försvann deras far. I Vuxen ålder upptäcker Jacob att fader har vandrat genom en spegel och i en pallarell värklighet där alla våra sagor föds. Jacob blir snabbt en del av den här världen. Men när lille bror Will drabbas av en märklig sjukdom måste Jacob och hans följeslagare Räv hitta ett botemedel.

9. Moderna sagor Holly Black 

16-åriga Keye lever ett kringflackande liv med sin mamma sångerskan tills de bestämer sig för att flytta hem till mormor. Hos mormor finns älvorna som Keye pratade med som barn. men är de bara fantasier? Snart inser Keye att hon har förmågor andra saknar. Snart är hon indraget i ett farligt spel.

10. Skulduggery Pleasant Derek Landly

Skulduggery Pleasant är en ganska mager om benen. Han är faktiskt ett skelett. Och därtill en lysande, välklädd, smart och slagfärdig detektiv med ett magiskt trick eller två undanstoppat i kraniet. Hans uppgift för tillfället är att fostra och skydda Stephanie Edgley, en ovanligt begåvad tolvåring som jagas av den yttersta ondskan


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den lilla sjöjungfrun

           Så här i sommartider passar det bra att dyka ner i havet och titta närmare på en av mina favorit historier Den lilla sjöjungfrun. Sagan är ingen klassisk folksaga utan skrevs av den danska sagoberättar H.C Andersen 1837. Långt nere på havets botten på havskungen med sina sex döttrar som var sjöjungfrur. Varje gång en av döttrarna fyllde femton fick hon besöka världen ovanför ytan. När det var den yngst sjöjungfrun var mest nyfiken på världen över ytan. På ytan fick hon syn på ett vackert skepp där det var fest. Nyfiket simmad hon närmare och fick syn på en vacker man i ett fönster. Han var en prins och det var till hans ära man höll festen. Då skeppet förliser i en storm räddar hon prinsen och för honom i land på en ö där det låg ett tempel  Efter det kunde den sjöjungfrun inte glömma prinsen, hon var förälskad. Flickan uppsöker en sjöhäxa som ger henne en dryck som smärtsamt förvandlar hennes fiskstjärt till människoben, men för detta måste sjöjungfrun betala

läskigt bra spöknoveller till Halloween

Nu är det Halloween och då passar det bra men läskiga historier här är min bästa tips. Rysare om natten      Tio stämnings fulla läskiga och smått gotiska svenska spökhistorier. Ett plus för den snygga framsidan. Ta dig i akt               Spökhistorier, ramsor och dikter insamlade av skräckmästaren R.L Stine. Rekomenderas starkt Det Spökar i Norden      15 nyskrivan historier från Norden. Det svenska bidraget "Gunngan" kommer få håret att rakna.  Spökhanden och andra kusliga berättlser     Okänt för många är att Selma Lagerlöf var en riktigt bra skräck författare. Här är ett gäng kusliga och stämningsfulla spökhistorier. Rekomenderas starkt

Törnrosa

Törnrosa   Det var en gång en kung och en drottnings som hade allt de kunde önska sig utom det de verkligen ville ha. Ett barn. Men till slut blev drottningen gravid och födde en vacker liten flicka. Kungen var överlycklig och ordnade den vackraste dopfesten kungariket sätt. Han bjöd till och med in feerna. Men då man bara hade tolv guld tallrikar beslöt man sig för att inte bjuda in alla feerna. Det var otänkbart att en fe skulle äta på en vanlig tallrik.   En fe, den äldsta fen fick stanna hemma. Feerna gav prinsessan gåvor som skönhet, rikedom och dygd   mm. Då dundrade den trettonde fen . Hon slängde en förbannelse över den stackars babyn. På sin femtonde födelsedag skulle prinsessan sticka sig i fingret på sländan på en spinnrock och dö! Som tur var hade en av feerna inte hunnit ge sin gåva än. Hon kunde inte bryta förbannelsen men mildrade så att prinsessan skulle sova i hundra år i stället för att dö. Kungen bestämde att alla spinrockar i landet skulle brännas m